Felsős események 2015/2016

Felsős eseménynaptár – 2016.

Január 22. a magyar kultúra napja

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989. óta ekkor ünnepeljük a magyar kultúra napját, amiről ebben az évben mind a nyolc osztály bevonásával (1-1 tanuló) az iskolarádión keresztül emlékeztünk meg. Elhangzott egy rövid ismertetés az eseményről, az azóta egyik legfontosabb nemzeti énekünkké vált Himnusz vers formában, valamint Erkel Ferenc megzenésítésének egyik kevésbé ismert hangszeres változata.

Fekete Istvánra emlékeztünk

Január 25-én a Berkesdi Fekete István Általános Iskola névadója tiszteletére rendezett értő- és hangos olvasási versenyen vett részt három 6. osztályos tanulónk: Somogyi Viktória, Tóth Henrietta és Stercz Míra. Eredmények: Heni 3. helyezést, Míra 4. helyezést, Viki 6. helyezést ért el.

Farsang!!!

Február 12-én délelőtt rendhagyó formában rendeztük meg a felső tagozatosok farsangját. A jelmezes bemutatóban nem sokan vettek részt, de akik bátrak és vállalkozó szelleműek voltak, vagyis még egy kis műsoros bemutatóval is készültek, nagy sikert arattak. A 6. osztály csoportosan, a 8. osztályból néhányan csoportosan, az 5. osztályból többen egyénileg öltöztek jelmezbe. A szokásos játékok, zene, tánc, büfé, karaokee és főleg a tombola most is népszerű és izgalmas volt. Nagyon jó hangulatban tölthették el a gyerekek ezt a napot, hosszú időre emlékezetes lesz a szinte tomboló jókedv. Ezúton mondunk köszönetet a Szülőknek a segítségért és a támogatásért. (Képek!)

Bendegúz anyanyelvi verseny

Évek óta rendszeresen benevezünk a „Bendegúz” országos anyanyelvi vetélkedőre. Ebben a tanévben is így volt ez. Az iskolai fordulót január 12-én kellett megíratni itt helyben az iskolában központilag kiküldött feladatsorok alapján. Nem mi javítjuk, hanem a szegedi központban, majd a megküldött eredmények alapján derül ki, hogy kik jutnak be a megyei fordulóba, amit Pécsett szoktak rendezni. Kíváncsian és izgalommal várjuk, hogy a jelentkezők közül (Kolossa Bálint, Marton Gergő, Szkálai Alexa 5. o., Somogyi Viktória, Stercz Míra 6. o., Csapi Soma, Csőkör Dominik 7. o.) ki fog továbbjutni. Ezen a vetélkedőn alsósok is indultak, és a nevezési díj egy részét – 1500 Ft tanulónként – a Berze Alapítvány (15000 Ft), egy részét a felsős farsangi bevételből fedeztük (6000 Ft).

Planetáriumi látogatás

  1. február 26-án, pénteken délelőtt a felső tagozatosokkal a pécsi Zsolnay Negyedben található Planetáriumba látogattunk el. Mindegyik osztály a tananyaghoz is kapcsolódó érdekes, előadással egybekötött vetítést nézhetett meg: Kalandozás a csillagos égbolton, Helyünk a világegyetemben. A belépődíjat a farsangi bevételből fedeztük, az utaztatást az iskolabusszal oldottuk meg. A tanulók rendkívül élvezték az érdekes, új élményeket adó, rendhagyó ismeretszerzési formát.

Márciusi előzetes:

  • 5-én: szombaton tanítás nélküli munkanap (március 14-ét dolgozzuk le), tantestületi értekezletet tartunk. Ügyeletet lehet kérni, ebéd ezen a napon nem lesz.
  • 11-én: pénteken 10 órakor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékműsora (5. o.) Megjelenés ünneplőben, kokárdával!
  • 13. 14. 15.: hosszú hétvége
  • a víz világnapja,
  • szerda: tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap
  • 24-29-ig: tavaszi szünet, benne a húsvét
  • szerda: szünet utáni első tanítási nap.